Načítání
MENU MENU
Menu

Medové perníčky od A do Z

 

15. listopadu 2021

10476_10-darkove-baleni-pernicku.jpg

Recept na perníčky ihned měkké

 

suroviny na těsto:
400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
50 g másla
2 vejce
2 lžíce dobrého tekutého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
(1 lžička holandského kakaa)

1 žloutek na potření po upečení s 1 lžící vody

 

postup přípravy:
Smícháme všechny suché přísady v misce, přidáme ostatní ingredience a ručně zpracujeme na měkké těsto. Pokud máme kuchyňského robota, vložíme vše do mísy a zpracujeme přístrojem. Hotové těsto je měkké a poddajné, asi jako pružná plastelína. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Troubu předehřejeme na 160 °C a plechy na pečení (budou potřeba nejméně dva) vyložíme pečícím papírem. V malé misce vidličkou rozmícháme žloutek s jednou lžící vody. Odleželé těsto vyválíme na pomoučněném vále na sílu přibližně 3-4 mm, vykrájíme tvary a narovnáme je na plech. Pečeme 8 - 10 minut a ihned po vytažení potíráme horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Necháme je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobíme polevou.

 

 

bílková poleva na ozdobení:
1 bílek
180 g moučkového cukru
20 g kukuřičného škrobu
1-3 lžičky citronové šťávy (přidávat opatrně, abyste si ji moc nenaředili)
Určitě prosijte 2-3x cukr jemným sítkem! Můžete jím i protlačit bílek. Budete díky tomu mít krásně hladkou lesklou hmotu na zdobení.


rady k pečení:
suroviny - dbejte na to, aby byly vždy co nejčerstvější!
mouku a cukr - prosijte, aby se vám v těstě netvořily hrudky
aby se leskly po upečení - ještě teplé perníčky potírejte žloutkem jedním směrem, jinak se vám neudělá povrch pěkný. Někdo potírá žloutkem i před pečením, aby perníčky více zhnědly, ale ne vždy se to povede pěkně - někomu se třeba tvoří takové drobné puchýřky na povrchu, někomu ne. Už se mi to stalo také, ale měla jsem vajíčko moc našlehané - bublinky zůstaly na povrchu. Je lepší udělat takovou konzistenci, aby nebyla vrstva moc tlustá, ale spíše se vsákla.
kakao - některé perníkářky tvrdošíjně trvají na tom, že kakao do perníku nepatří. 1 lžička kvalitního holandského kakaa však na chuti poznat není a vykouzlí perníčkům krásně tmavě hnědou barvu.
hera nebo máslo? - staré recepty říkají, že do perníku patří ztužený tuk - třeba Hera a do ostatních moučníků máslo. Já mám zkušenosti s máslem a jsou vynikající.
poleva - pokud ji chcete mít opravdu krásně hladkou a lesklou, aby prošla i uzoučkou špičkou, prosijte několikrát cukr jemným sítkem a protlačte jím i bílek. Míchejte v robotu pomalu a déle, ať se nepřešlehá, ale dobře spojí.
kdy je poleva správně hustá? - když vytvoříte špičkou úhlednou tečku, která se nerozpíjí (je ještě řídká), a která nemá na vrchu zobáček (již dost hustá).
perníčky na dekoraci - pokud tvoříte perníčky pro dekoraci - například jako ozdoby pro vánoční stromeček nebo svícen či chaloupku, kterou nechcete jíst, stačí nechat perníčky déle v troubě o 1-3 minutky, podle toho, na kolik stupňů pečete. Budou pak tvrdší a déle vydrží.
Papír na pečení - co dělat, když se kroutí? - zmuchlejte ho do kuličky a pak rozprostřete zpět. Já však používám vodu, kterou potřu plech a papír na něj položím stranou, na kterou má tendenci se svinovat. Také ho řežu na přesný rozměr, aby se mi nezvedaly okraje. Pečivo položené při okrajích by mohlo být zohýbané a to nechci.

Pronájem bytu = podnikání + výnos nebo riziko?
Přečtěte si také
Pronájem bytu = podnikání + výnos nebo riziko?

recept našich babiček starý minimálně 100 let

50 dkg hladké (obyčejné ne 00) mouky
18 dkg moučkového cukru
7 dkg hery
3 vejce
10 dkg medu
1-2 lžičky sody
2 polévkové lžíce perníkového koření
2 polévkové lžíce rumu ( všechno pokojové teploty)
(kakao - nemusí být..záleží na vás)

 

Máslo, cukr, vejce, med...utřeme do pěny, přidáme ostatní ingedience, zamícháme a zpracujeme. Pak vyválíme a pečeme. Důležité je péct do doby, než začnou vonět max 5 - 7 minut (aby byly pořád měkké) a pak potřít  bílkem se lžící mléka a ihned sundat z plechu. Jsou měkké, voňavé a výborné. 

 

starý recept na polevu na zdobení:

1 bílek (protlačený skrz plátýnko nebo sítko)
20 dkg práškového cukru (2-3x prosátého)
1 lžicka škrobu
1 lžička citronové šťávy
Utřít a pak lžička citrónové šťávy ( já dávám trochu kyseliny citronové, je pak víc kyselá).
 vic kysela) .....

Historie a zajímavosti o perníku

 

Perník - medovník je prastarým pečivem a dost možná je ještě starší než chleba, protože med divokých včel byl jednou z prvních potravin člověka. Aby placka, kterou pravěký člověk vyrobil z mouky a vody měla chuť, mohl k ní přidat mimo jiné právě med. 


Nejstarší zmínky o medovém pečivu pochází ze starého Egypta, kde byl nalezen v hrobech ve staroegyptských pyramidách a později z Řecka a Říma. Středověká Evropa se podle dochovaných záznamů poprvé setkala s perníkem v polské Svídnici v roce 1293. Do naší země se toto pečivo dostalo pravděpodobně z Norimberka, který byl ve středověku nejznámějším perníkářským městem, nebo z Itálie někdy ve 14. století. První písemný záznam na území koruny české pochází z Turnova v době lucemburské, konkrétně z roku 1335. Centrem perníkářského řemesla se však stala nejdříve Praha, kde vzniklo jakési perníkářské sdružení již roku 1343. V roce 1419 již pracovalo v Praze 18 perníkářů. Odtud se pak výroba šířila do dalších měst. 


Dnes je u nás nejznámější pardubický perník. Původní recept na něj pocházel z Hradce Králové, ale Vilém z Pernštejna, tehdejší majitel pardubického panství, recept počátkem 16. st. koupil a proslavil po celé zemi. Již za jeho vlády se jedna z pardubických ulic jmenovala Perníkářská. Tehdy byli perníkáři s pekaři, mlynáři a sladovníky společně v jednom cechu. Roku 1570 byl tento bohatý cech dokonce obdařen i výpisem z majestátu císaře Maxmiliána. Právo vyrábět perník potvrdila v roce 1759 i Marie Terezie. Ve 20.st nastalo v Pardubicích období rozvoje výroby a řemeslná výroba byla doplněna o průmyslovou. Perník z Pardubic tak patří mezi světoznámé výrobky nejen doma, ale i v zahraničí. Jeho tradice a kvalita přinesla městu věhlas a přívlastek "město perníku".

Tradice výroby perníku dodnes přetrvává v Mnichově, Norimberku, Amsterodamu, Brémách, Lutychu, Klaipedě, Gdaňsku, Toruni a v Čechách. 

 

Perník byl v historii kvůli ceně svých přísad poměrně velkým luxusem, proto se vyráběl hlavně v tzv. hanzovních městech jako výraz jejich bohatství a úspěchu. Byla to města, která podnikala obchody se světem a měla přístup k drahému koření. Z nich se dostal také do světa a byl hojně vyvážen do vnitrozemí. Jeho trvanlivost musela být značná, aby přečkala náročné a dlouhé cesty. Proto dřívější recepty podporovaly perník tvrdý, suchý a trvanlivý. 

 

Traduje se, že mistři perníkáři používali až 90 druhů koření a bylin. Víte, které přísady byly v perníku nejdražší?


med - byl považován za pokrm bohů - indická a čínská medicína jej považovala za ingredienci, která prodlouží život člověku i o několik století. Byl používán nejen jako sladidlo, ale také jako výživná a zdravá potravina a lék! Med byl také po dlouhá léta jediným sladidlem, který se do perníku přidával. Cukr se v receptech objevuje až v posledních staletích. Tato ingredience sice urychlila dobu zrání těsta z několika týdnů na pár dnů, díky ní se však perníky neobejdou bez kypřicích přísad.
pepř - zázračné koření podporující zdraví a sexuální apetit. Toto kdysi drahé a dovážené koření dalo perníku své jméno - od dob, co se začal přidávat do perníku pepř, říkalo se mu peprník! (Mniši měli tuto ingredienci zakázanou a tak museli péci z jiného koření.)
mouka - většinou se vyráběl perník z mouky žitné, později ječné. Existují však historické recepty i na perník z mouky pšeničné, pak se však nejednalo o perník klasický, ale marcipán - jiný, než známe dnes. 
koření - skořice, hřebíček, fenykl, anýz, badyán, koriandr, kardamom, muškátový oříšek, levandule, zázvor - právě díky fenyklu, medu, zázvoru a anýzu byl perník zároveň doporučován a používán jako lék při zažívacích potížích.

Autor článku
redakce RK Pubec
Marketing

Podoby perníku

 

Receptura, způsob výroby perníku i zdobení se během staletí měnil. Původní těsto zadělávané nekoncentrovaným sladidlem (přirozeným medem) se nechávalo tradičně několik měsíců, někdy i let odležet. Díky částečnému rozkladu moučných bílkovin pak původně gumovité těsto nebylo třeba nijak kypřit a přitom mělo výbornou chuť i kvalitu. Perníkáři o tomto dlouhém procesu přípravy vtipkovali, že to nejsprávnější těsto se má zadělat, když se perníkáři narodí dcera, a zpracovat ho, až se vdává.. Uleželé těsto se pak vtlačovalo do vyřezávaných dřevěných forem vysypaných hrachovou moukou. Z nich se pak vyklopilo a putovalo do pece, kde se pozvolna peklo. Aby se perníky krásně leskly, potíraly se ovocným klihem. Více zdobit je nebylo třeba, díky zdobeným formám měly krásný reliéfní povrch. A protože bylo zapotřebí velké síly na zadělávání takto dlouhodobě uleželého těsta, byli perníkáři hlavně muži. Každý perníkář měl svůj tajný recept, který přísně střežil a předal ho jen svému nástupci. Receptury se lišily zejména množstvím a poměrem koření. 

 

Dnešní perníkové těsto se může vykrajovat do různých tvarů - vánoční motivy (stromečky, hvězdy, podkovy, slepované perníkové chaloupky...), velikonoční motivy (vajíčka, zajíčci,...), perníčky k různým příležitostem - například svatební (srdce, ...) a pod. Často se také zdobí barevnými sladkými polevami. Průmyslově se vyrábí perníky slepované marmeládou nebo perník ke strouhání, jako přísada k dalšímu zpracování. 


Originální variantou jsou miletínské modlitbičky, které se vyrábí pouze ve dvou podkrkonošských dílnách v Miletíně. Tato perníková cukrovinka má ochrannou známku pro český trh a je spjata s rodinou Erbenů, z níž pocházel také známý český básník Karel Jaromír Erben. ;-)

 

Perníkářské pojmy


medovník - perníkové těsto zadělávané z mouky žitné
marcipán - dřívější označení pro perník zadělávaný z mouky pšeničné. Pojmenování vzniklo z latinského "Marci panis" tedy Markův chléb a váže se k němu biblický příběh o apoštolu Markovi, který se na poušti živil chlebem vyrobeným z mouky a medu a pečeným na slunci. Tak se také svatý Marek stal patronem cechu perníkářského! V roce 1438 při hladomoru v Benátkách podobný Marci panis zachránil mnoha lidem život, tak mu tam lidé začali říkat CHLÉB SVATÉHO MARKA, a ano, je týž Marek, který je po staletí patronem Benátek, po němž je pojmenována Bazilika sv. Marka na náměstí Svatého Marka :-).
kadlub - perníky vytlačované do hliněných nebo dřevěných forem = kadluby
drůbeřka - zboží z těsta vyráběné v 18. století pomocích perníkářských forem. Nesloužilo však k jídlu, ale barvilo se, peklo a prodávalo jako prostorové dětské hračky
fábulista - perníkářský pomocník, jenž putoval krajem, opravoval formy či zhotovoval nové, vyprávěl, jak se kde vyrábí perník, jak se prodává a co je nového

Související články
8. 6. 2022
Výhradní X Nevýhradní smlouva s realitní kanceláří?
Výhradní X Nevýhradní smlouva s realitní kanceláří?
17. 7. 2024
"Realita" realitního makléře ;-)
"Realita" realitního makléře ;-)
Potřebujete právní či realitní služby?
Rádi Vám pomůžeme.
zavolejte
+420 734 202 600
Napište nám
* Označené položky jsou povinné.
Odesláním formuláře souhlasíte s kontaktováním a zpracováním svých osobních údajů.
NAPIŠTE NÁM
ozveme se zpět
* Označené položky jsou povinné.
Odesláním formuláře souhlasíte s kontaktováním a zpracováním svých osobních údajů.
Sušenky
Používáme sušenky
Pro vylepšení vašeho zážitku při procházení webu používáme cookies [sušenky].
Velmi nám také pomáhají v efektivnějším prodeji vašich nemovitostí.
Nastavení cookies
Soubory cookies byly navrženy tak, aby byly spolehlivým mechanismem, pomocí kterého si webové stránky zapamatují informace nebo zaznamenají aktivitu uživatele při prohlížení. Používáme je, abychom zajistili spolehlivost a bezpečnost našich stránek, sledovali jejich výkonnost a zprostředkovali personalizovaný nákupní zážitek a cílenou reklamu. Jejich povolením nám pomůžete v jejich vylepšování a efektivnějšímu prodeji vašich nemovitostí.
Funkční cookies
Tyto cookies jsou určené pro analýzu výkonu webu a pomáhají nám zlepšovat služby a obsah který vám nabízí.

Dotčené služby:
Google Analytics
HotJar
Tyto cookies jsou určené pro cílenou reklamu na nemovitosti, které by Vás mohly v budoucnu zajímat. Tyto marketingové soubory cookie budou použity pouze s vaším souhlasem.

Dotčené služby:
Google Ads
Seznam.cz
Facebook